
Hp Yazıcınızla ilgili Sorununuz mu var ?
Teknik destek almadan önce bilmeniz gerekenler!
Windows 10 dan sonra sisteme yeni yazıcı tanıtmak oldukça kolaylaştı, usb portundan takılan neredeyse tüm yazıcılar otomatik kuruluyor, ancak bir yazdırma sorunu ile karşılaştığınızda sorunun ne olduğunu tespit edebilirseniz çözümü daha kolay olacaktır. Bu yazımızda Hp yazıcılarla ilgili sorununuzun çözümü için pratik bilgiler paylaşacağız.
Öncelikle herhangi bir işlemden önce Hp yazıcınızın garantisi olup olmadığını aşağıdaki linkten kontrol edin, çünkü yazıcı modeline göre değişmekle birlikte garantili bir cihaza müdahale etmek istemeyebilirsiniz.
https://support.hp.com/tr-tr/checkwarranty
Garantili cihazlar için yerinde destek, telefonla destek, serviste destek vb. ne tür haklarınız olduğunu öğrenebilirsiniz. Eğer hp yazıcınızın garantisi yoksa aşağıdaki sıralamaya göre kontroller gerçekleştirebilirsiniz.
- Önce fiziksel kontrolleri yapın, yazıcı elektrik bağlantısı, açma kapama butonu, panel ışıkları, usb ya da ethernet bağlantılarını kontrol edin, yazıcınızın kullanım klavuzunda şayet yoksa internet sitesinden yönetimsel ledlerin anlamlarını kolayca öğrenebilirsiniz,
- Hp yazıcınını üzerinde mevcutsa panel yönetiminden test çıktısı almayı deneyebilirsiniz, test çıktısı alabiliyorsanız bakacağınız yer yazıcınız değil kablo bağlantısı ya da bilgisayarınızdır.
- Yazıcı standart test çıktısını basmıyorsa yönetim panelinden hatayı görebilirsiniz, kartuş, dram, kağıt sıkıştırma gibi standart problem buradan tespit edilebilir.
- Panelden elde ettiğiniz bilgiye göre kapağını açarak son kullanıcı müdahalesi mümkün olan toner, dram sıkışıklık gibi sorunları çözebilirsiniz. Yeni nesil yazıcılarda kartuşlar otomatik olarak tanınmakta, doluluk durumu ya da kartuşla ilgili arıza bilgisini verilmektedir.
(Ancak bazı durumlarda sıkışan kağıtlar kolayca çıkmaz, bu durumlarda mekanizmayı fazla zorlamayın ve teknik servizimizden yardım isteyin.) - Test çıktısı alabiliyorsanız ve usb yazıcı kablosunun çalıştığını teyit ettiyseniz (yazıcı kablosunu mümkünse başka bir yazıcıda deneyebilirsiniz) işletim sisteminin yazıcı ayarlarına bakmak için kontrol paneline1 ve oradan aygıt ve yazıcılar kısmına girin. Yazıcınız burada listelenmiyorsa bir sonraki 7. adıma geçin, eğer yazıcıyı görüyorsanız ve üzerinde erişim olmadığını gösteren ünlem simgesi yoksa sağ klik ile özelliklerine girip test işlemi yapabilirsiniz, baskı yapmıyorsa sürücü ya da hatalı port tanımı olabilir. Bunun sebebi daha önce farklı bir usb portundan takılmış sonra değiştirilmiş olabilir, ağ yazıcısı ise 6. Adıma geçin.
- Ağ yazıcıları 2 şekilde tanıtılır, yazıcı destekliyorsa kablosuz olarak tanıtılmıştır, kablosuz ağ yazıcılarında panelden ağ sıfırlama işlemi yapın, bu işlem yazıcınızın modem ile olan bağlantısını sıfırlayacaktır. Bağlantıyı tekrar yapılandırarak test işlemi yapın, eğer bilgisayarınız yazıcıyı IP adresi yerine ağ adından tanıyorsa yazdıracaktır. IP adresi ile tanıtılmışsa mevcut IP adresini yazıcı bağlantı özelliklerindeki IP adresini düzeltmeniz yeterli olacaktır.
Hp yazıcınız ağınıza kablo ile bağlıysa yine yazıcı panelinde ağ ayarlarını kontrol edip IP adres tanımı elle mi (manuel) yapılmış yoksa dhcp mi (otomatik IP alma modu) seçili. Yazıcılar ön tanımlı olarak otomatik IP alacak şekilde gelir. Yazıcı otomatik IP aldığında eğer bilgisayarınızda host adı yerine IP adresi ile kurulu ise güncel IP adresine göre düzeltebilirsiniz. Bu tip sorunlarla karşılaşmamak için yazıcı ağ kurulumunu sabit IP adresi ile yapmanızda yarar var. Hangi IP adresini yazacağınızı bilmiyorsanız bilgisayarınızın IP adresini kontrol edip 1 eksiğini ya da 1 fazlasını verebilirsiniz.2 - Hp yazıcınız yazıcı listesinde yoksa aşağıdaki uygulamayı indirip kontrol sağlayın.
https://ftp.hp.com/pub/printers/hppsdr/patches/HPPSdr.exe
Programın kullanımıyla ilgili bilgi almak için https://support.hp.com/tr-tr/document/c03287505 - Bazı durumlarda başka bir usb portu kullanmak sorunu çözebilir, yazıcı sürücüsünü ya da programını kaldırıp tekrar kurmak çözüm olabilir.
- Tüm anlatılanları uygulayıp başarılı olamadıysanız teknik servisimizden destek alabilirsiniz.
*1 Windows kontrol paneline girmek çin windows tuşuna basıp “control” yazabilirsiniz.
*2 Ağınızda IP adresini modem, firewall ya da sunucunuz dağıtır, hangi aralıklarda IP dağıtıldığını bilmiyorsanız ve ağda sizinkinden başka bilgisayar yoksa kendi bilgisayarınızın IP si örneğin 192.168.2.20 ise yazıcınızı 192.168.2.21 olarak ayarlayabilirsiniz. Kendi bilgisayarınızın IP adresini sağ altta bulunan bağlantı ikonunu tıklayıp özellikler/detay kısmından ya da komut satırında ipconfig komutu ile öğrenebilirsiniz.