WINDOWS 10 Güncelleme Hakkında Bilinmeyenler
Windows 10 duyurulduğu günden bugüne kadar çok aşama kaydetti, kullanıcı dostu özellikleri çoklu cihaz seknronizasyonu, cortana, geliştirilmiş skype, ses tanıma, parmak izi teknolojisi, tablet modu, xbox desteği, çift yönlü kimlik doğrulama ve gelişmiş dokunmatik ekran özellikleri gibi birçok geliştirilmiş özelliği ile oldukça kullanışlı ve stabil hale geldi.
Microsoft eski işletim sistemlerini kullanan tüm kullanıcılarında ücretiz geçiş yapabileceği duyurdu, bu aynı zamanda milyonlarca kullanıcıyı yeni versiyona alıştırmak ve eski versiyonların devrini daha hızlı sonlandırması bakımından iyi bir hamleydi. Yeni işletim sistemine duyulan güvende hızla arttı. En büyük handikap donanım kaynaklarının kullanımı açısından da oldukça iddalıydı.
Windows 10 minimum donanım gereksinimi:
- 1ghz ya da daha hızlı bir işlemci
- 1gb 32bit ya da 2gb 64 bit bellek
- 32gb disk alanı
- Directx 9 ya da üstünü destekleyen grafik kartı
- 800x600px bir monitor
Henüz windows 10 a geçmediyseniz ücretsiz yükseltmenin hala yapılabildiğinide belirtelim. Ücretsiz geçiş süresi bitti, hatta duyurusu sitesinden kaldırıldı, ancak windows 7 ve 8x versiyonlarından geçiş yapılarak aktifleştirilebildiğini biliyoruz.
Bu yazımızda bazen oldukça problemli olabilen yükseltme işlemlerine yakından bakacağız. Öncelikle güncellemeyi kapatmanızı önermeyiz, güncellenmeyen sistemler eskisine nazaran çok daha büyük tehdit altında, güvenlik problemleri her geçen gün artıyor ve güncel olmayan sistemlerde veri güvenliği oldukça riskli. Eğer internete giriyorsanız ben önemli bir veri depolamıyorum, önemli verilerimi harici diske alıyorum gibi şeylerle kendinizi kandırmayın, internete giren herkesin minimum bir email adresi, bir sosyal medya hesabı vardır, internet bankacılığı, fatura ödeme vb. mutlaka kişisel verilerinizi kullandığınız bir ortam vardır, sadece oyun bile oynasanız oyunda hesap açmak için bir email adresi kullanmanız gerekiyor, günümüzde sosyal mühendislik çalışmaları ile hangi verinize nasıl ulaşabileceğini hayal bile edemezsiniz. Dolayısıyla antivirus ya da internet güvenliği yazılımı kullanmasanızda Microsoft standart Ms defender ile size oldukça gelişmiş bir koruma sağlıyor. Sadece defender güncellemelerini bile almak bakımından güncelleme özelliğinin kapatılmaması gerekiyor.
Her ne kadar yüzlerce Mikrosoft mühendisi tarafından test edilsede bazı güncellemeler sorun yaratabiliyor, o bakımdan güncelleme ayarları çok önemli.
Geçtiğimiz günlerde Microsft KIR (Known Issue Rollback) yani bilinen sorun geri alma özelliğini duyurdu. Bu özellik ile hatalı güncelleme yapıldığında sistem otomatik olarak hatalı güncellemeyi tespit edecek ve kendiliğinden düzeltecek. Böylece bazı güncellemelerden sonra yaşanan ve genellikle hatalı bir sürücüden kaynaklanan çökme problemleride giderilmiş olacak. KIR güvenlik güncellemelerini geri döndürmüyor, çünkü güvenlik güncellemesini geri döndürmek sistemi tekrar tehditlere karışı açık hale getirir. KIR ilk defa 2019 da duyuruldu ve MS Windows 1809 ve 1909 versiyonlarında da bazı özellikleri çalışmakta, ancak tam fonksiyonel olarak 2004 versiyonunda kullanılabiliyor. Dolayısıyla sorunsuz bir yükseltme deneyeimi için Windows 10 2004 versiyonuna geçmenizi öneriyoruz.
Komut satırından windows güncellemeyi çalıştırmak için “wuauclt.exe /updatenow”
Windows Güncelleme ayarlarına girmek için windows tuşuna basıp “update” ya da “update settings” yazabilirsiniz, ya da Windows tuşu + R basarak “control update” yazarsanız güncelleme ekranı gelecektir.
Sağdaki ayarlar sırasıyla;
- güncellemeleri belli bir süre için durdurma
- değişiliklerin yapılacağı saati belirleme
- daha önceki yapılan güncellemeleri görüntüleme
- gelişmiş seçenekler
Bu bölümde Windows işletim sistemi dışında ofis gibi diğer uygulamaların da günellemelerinin kontrol edilmesi, güncelleme saatleri gibi özellikleri değiştirebilirsiniz.
Eğer windows işletim sistemi ile ilgili sorularınız varsa teknik servisimize ulaşabilirsiniz.