SSD Seçimi Nasıl Yapılmalı ?
Eğer laptopunuzun performansını artırmak istiyorsanız bu yazımız tam size göre!
- Güncel ssd teknolojileri neler ?
- Laptoplar hangi ssd leri destekler ?
- SSD disk yükseltmesi nasıl yapılır ?
Eğer laptopunuzun performansını artırmak istiyorsanız bu yazımız tam size göre!
Son yıllarda üretilen laptop modellerinde ssd diskler kullanılıyor, hard disklerin artık tarih olduğunu söyleyebiliriz, ancak 5-6 yıl geriye gidersek ssd diskler henüz çok popüler değilken ya da performansları henüz herkesin dikkatini çekmemişken çoğumuz yüksek kapasitelerinden dolayı ssd diskli laptop modelleri yerine yüksek kapasiteli hard diski olan modelleri tercih ediyorduk. Ssd disklerin performanslarını ve hard disklerle karşılaştırmalarını incelediğinizde laptopunuz için hemen bir ssd disk arayacağınızdan eminiz.
SSD disk karşılaştırmaları yapmadan önce ssd diskler hakkındaki biraz bilgi verelim. SSD (solid state disk – katı hal diski) diskler veriyi hafıza çiflerine depolar, hard diskler veriyi elektro mekanik yolla katmanlı bir plaka üzerine depolar, bu katmanlardaki veriye erişmek için ise çok yüksek hızla dönen bir kafa motoruna ihtiyaç duyar, eski disklerin modellerinde gördğünüz 5400rpm ya da 7.2k rpm 10K gibi belirteçler aslında bu motorun dakika başına dönme hızıdır. (rpm-round per minite). Bu diskler ne kadar hızlı dönerse dönsün veriye erişim hızı ssd disklere nazaran defalarca kat yavaştır. İçinde bir motor olduğundan hem ses yayarlar, hem de belli bir ömürleri vardır, ve mekanik bir yapı olduğundan darbelere karşı bozulma riski fazladır.
SSD Çeşitleri:
Laptopunuza bir ssd disk almadan önce cihazınızın teknik spesikasyonuna bakmanız, hangi disk sürücü yapısını desteklediğini bilmeniz gerekir, bunun için marka/model olarak internette arama yapıp “technical spesifications” kısmından disk drive bölümüne göz atın.
Aşağıda farklı ssd drive lara örnekler verilmiştir.
MSATA Diskler
SATA Sürücüler
SATA: Genellikle eski laptopların çoğunda 2.5” boyutunda sata diskler vardır, görseldeki gibi bir SATA3.0 SSD disk ile değiştirilebilir, bu ssd diskler halen en ekonomik diskler olup okuma hızları 600mb/sn ye kadar çıkabilmektedir.
M Sata ya da M2 SSD ler: Laptoplarda ilk çıkan disk formundan çok kart formunda sokete takılan disklerdir, ismi ssd olduğundan yüksek performans alınacağı sanılabilir ama ilk çıkan M SATA teknolojisinin sonraki veriyonu M2 SSD ler normal disklere göre 2-3 kat daha hızlıdır.
NVME SSD ler: “Geçici Olmayan Bellek Ekspresi” anlamına gelen NVMe SSD’ler, masa üstü bilgisayarlarda,iş istasyonlarında ya da sunucularda kullanılan Ekran kartları ve Raid Kartları gibi eklenti kartlarda kullanılan PCIe(Ekspres Çevre Bağlantı Birimi Bileşeni) slotunu kullanırlar. PCIe, PCIe 2.0, PCIe 3.0 ve PCIe 4.0 olmak üzere 4 farklı tür NVMe SSD vardır. Her versiyonun okuma-yazma hızı farklıdır. Güncel olarak NVME disklerin 6000-7000mb/sn hızlara eriştiğiniz söyleyebiliriz.
Son teknoloji üst düzey sayabileceğimiz laptoplar da NVME slotları kullanılmaya başlandı, yani üzerinde NVME disk ile gelmesede içinde soketi hazır. Böyle bir laptop aldığınızda bu disk yükseltmesi laptopunuzu bir hız canavarına çevirebilir.
Laptopunuza takabileceğiniz ssd disk tipini belirlediyseniz aşağıda önerebileceğimiz disk modellerinden ya da bütçenize göre arama yaptığınızda güncel olarak karşınıza çıkabilecek modellerden birini seçebilirsiniz.
Samsung 980 pro serisi: Fiyat önemli değilse en üst düzeyde performans arayanlar için
Bağlantı Arayüzü: PCI-Express 4.0 x4
Maksimum Okuma Hızı: 7000mb/s
Maksimum Yazma Hızı: 5000mb/s
Kapasite: 250GB, 500GB, 1TB, 2TB
Samsung 870 evo serisi : 2.5 sata, standart sürücü yuvası tüm laptop modellerine uygun ekonomik çözüm arayanlar için
Bağlantı Arayüzü: SATA
Maksimum Okuma Hızı: 560 mb/s
Maksimum Yazma Hızı: 530 mb/s
Kapasite: 250 GB, 500 GB, 1 TB, 2 TB, 4 TB
Kingston A400 SSDNow: M2 sata sürücüsü olanlar için
Bağlantı Tipi M.2 SATA
Kapasite 240 GB
Okuma Hızı 500 - 599 MB/s
Detaylı bilgi ve bilgisayarınızla uyumlu diğer SSD disk modelleri için teknik servisimizi arayabilirsiniz.